A Szabadtűzi Lovagrend honlapja


A Szabadtűzi Lovagrend Bemutatkozó Anyaga!

(powerpoint 2007 viewer letöltése ppt).

 

A Szabadtűzi Lovagrend Kiáltványa

 

Salgótarján, 2012. szeptember 02.

A Szabadtűzi Lovagrend Lovagi Gyűlése, mint alakuló Lovagi Gyűlés, az Úr 2012. évében, Szent Mihály havában, annak 02. napján (2012. szeptember 02.-án) kijelenti, hogy Alapító Nagymesterünk, Garai Zoltán Attila 2008. július 1.-én tett nyilatkozatát, alapítói kiáltványát, mint a Lovagrend céljait és feladatait megfogalmazó

Kiáltványt

elfogadja, a Szabadtűzi Lovagrend Kiáltványa alapjának és részének tekinti, továbbra is a Lovagrend működésére érvényesnek és követendőnek tartja.

Az Alapító Nagymester Kiáltványában foglaltakat megtartva a Szabadtűzi Lovagrend Kiáltványában kinyilvánítja, hogy

1. Minden bográcsban, üstben, kemencében főző, pároló, vagy tűzön és parázson sütő, e tevékenységét kedvelő, rendes életet élő emberrel tudatjuk, hogy Alapító Nagymesterünk a Teremtő kegyelméből és saját akaratából 2008. július 1-én, megalapította az egyetemes szabadtűzön főzők és sütők lovagrendjét.

2. Rendünk összefog hűségben, szeretetben és hasznos főzésre serkent az e tevékenységet kedvelő minden olyan férfit és nőt, gyermeket és aggastyánt, akik szívesen készítenek kemencében vagy a szabad ég alatt bármilyen ehető vagy iható ételt, lét.

3. Alapító Nagymesterünk és a Szabadtűzi Lovagrend egésze különösen kegyes tekintettel figyeli és buzdítja eme jó cselekedetre azokat, akik élő tűz segítségével vagy annak parazsán és mások társaságában gyakorolják tevékenységüket.

4. A Rendi tagságra a Föld minden tájékáról azok érdemesek akik szeretettel és a mások iránti jóindulattal gondolkodnak a szabadban és tűzön ételt készítő foglalatosságokról, tisztelettel és gondossággal nyúlnak minden, az ételhez való anyaghoz valamint akik elfogadják és betartják a Lovagrend elveit.

5. Elutasítunk és üldözünk minden szándékot, amely a vegyszerekkel feleslegesen kezelt vagy a nem természetes módon kezelt anyagok felhasználását támogatja. Az ételek becsületes elkészítése és az étkezés közben elfogadjuk az étvágyat segítő és a szellemet elringató italfélék illő mértékű fogyasztását.

6. A Szabadtűzi Lovagrend alapvető célja, hogy tömörítse soraiba a szabadtűzi sütés-főzés kedvelőit, a közösségteremtés ezen formájának elkötelezett híveit. Alapvető célkitűzés a népi, gasztronómiai hagyományok ápolása, elődeink étkezési szokásainak, gasztronómiai kultúrájának tisztelete és megőrzése, határainkon innen és túl.

7. Célunk az, hogy a Szabadtűzi Lovagrend Lovagja jelentős, a szabadtűzi sütés-főzésben és a magyar gasztronómiai életben egyaránt elismert, elfogadott és megbecsülésnek örvendő cím és pozíció legyen.

8. Célunk továbbá más gasztronómiai kultúrák, szokások, hagyományok megismerése, illetve saját kultúránk megismertetetése másokkal. Fontosnak tartjuk a határokon átívelő, a gasztronómia, a népi hagyományok ápolásának kapcsolat- és közösségteremtő erején alapuló barátságok kötését és megszilárdítását.

9. Mindezeket egy olyan közösség építésével kívánjuk elérni, amelyben a Lovagok, a Kormosok, a Tiszteletbeli Lovagok és a Szövetségesek a Lovagrend lefektetett és elfogadott szabályai szabta keretek között működtetik a Lovagrendet és őrzik a népi gasztronómiai és a Lovagrendi hagyományokat.

10. A Lovagrend tagjai, egyik összetartozási jelképükként értékelik a lovaggá ütés szertartását, ezért annak szigorú és kötelező érvényű ceremoniális rendjét tiszteltben tartják.

11. A Lovagok, Kormosok, Tiszteletbeli Lovagok és Szövetségesek számára a Lovagi Gyűlés e kiáltványt elfogadandónak és követendőnek nyilvánítja.

12. A Lovagrend Lovagi Gyűlése a Kiáltványt 2/2012.(09.02.)-hat. számú határozatával megerősítette és kihirdette.

Tüzetek soha ki ne aludjon!

A Lovagrend Alakuló ülése nevében 2012. szeptember hónap 02. napján

Dr. Simon Tamás s.k.
Nagymester

Csetneki László s.k.
Főkancellár

 

 Copyright (C) 2018 - Webmaster