A Szabadtűzi Lovagrend honlapja


Kedvenc Receptjeink:

 

Hamarosan Frank Júlia - Hurka, Kolbász és egyéb disznóságok, 1994-es könyvéből részletek, receptek.

 


Heti Menüajánlatunk
Nagyon olcsón, takarékosan

Hétfő:
Reggeli: Vasárnapi maradéksült-zsíros kenyér +tea
Ebéd: Vasárnapi maradék húsleves metélttel, rántott tojás főtt burgonyával
Vacsora: Lekváros kenyér

Kedd:
Reggeli: Vajas kifli, tej
Ebéd: Zöldségleves kiskocka tésztával, baromfi fasírt burgonyapürével, savanyúsággal
Vacsora: Meleg szendvics

Szerda:
Reggeli: Vajas Mézes kenyér +kakaó
Ebéd: Rántott leves, parizer szelet párizsiasan rizzsel, savanyúsággal
Vacsora: Tejbegríz

Csütörtök
Reggeli: Bundáskenyér +tea
Ebéd: Gyümölcsleves befőttből, sült csirkeszárny petrezselymes burgonyával csalamádéval
Vacsora: Szaggatott tojás(tojás, liszt, tej -ből készült tojáslepény)

Péntek:
Reggeli: Pirítós fokhagymával +tea
Ebéd: Reszelt tészta leves, sült hurka, sósburgonya
Vacsora: Zöldborsó főzelék

Szombat:

Reggeli: Szalámis szendvics +tea
Ebéd: Sárgaborsókrém-leves pirított kenyérkockákkal, Gyrostál
Vacsora: Héjában sült krumpli vajjal


Vasárnap:
Reggeli: Virsli, mustár +tea

Ebéd: Húsleves, fokhagymás pulyka apróhús, sültburgonya, savanyúság
Vacsora: Löncshúsos szendvics


Házi Lekvár (doc formátum)

A természet patikájának értékes gyümölcseiből készített
házi szörpök, lekvárok almától a zellerig
www.hazilekvar.hu


Köszönjük. hogy megtisztelt bizalmával és termékeink közül választott.
Engedje meg, hogy e népi gyógyászatban közkedvelt gyümölcsökről, illetve zöldségekről, melyekből ezek a termékek készülnek, ismertessük Önnel fontosabb tulajdonságait; jótékony hatásait szervezetünkre.
BODZA Leve, lekvárja bizonyítottan jó TBC ellen. C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének. Tartalmaz antioxidánsokat, flavonoidokat, karotint, jó magas vérnyomás ellen. Kiváló meghűlésre, fájdalomcsillapításra. Anyagai védik a sejteket, jó szívinfarktus és rák ellen. A bogyó leve segít a húgysav lebontásában, gyomorégés esetén káliumtartalma megköti a gyomorsavat, emésztést serkentő.
CSALÁN Vértisztító, méregtelenítő, vízhajtó hatású. Köhögéscsillapító és hajerősítő.
CSIPKEBOGYÓ C-vitamin tartalma magas. Tartalmaz vasat, magnéziumot, A-, B-, K- és P-vitamint. Enyhíti a vese és hólyagbajokat. Jó hatású a magas vérnyomásra, bélhurutra, hörghurut, epe és májzavar esetén. Ízületi betegségekre is hatásos.
DIÓ Tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, Bt-vitamintartalma az idegrendszer energiaellátására, idegek működésére van jótékony hatással. Szívműködés egyenletességét szabályozza.. Javítja a kedélyállapotot. A-vitamintartalma késlelteti a haj őszülési folyamatát, lassítja a kopaszodást, enyhíti az izomfájdalmakat, megelőzi a különböző bőrbetegségeket (p1. ekcéma). Diólekvárunk kiváló palacsintába, rántott Camambert-hez, gyermekeknek kiflire, zsemlére, mogyorókrém helyett. Sütésálló, zserbóba, beiglibe, kiflibe is ajánlott.
EPER Vértisztító hatása lehetővé teszi a hajszálérproblémákkal kapcsolatban lévő betegségek gyógyítását. Kitűnő helyet foglal el a fogyókúrázók étrendjében. Jó továbbá cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre és a vesékre is jótékonyan hat.
FEKETE ÁFONYA Magas A-vitamin és karotinoid tartalma miatt alkalmas farkasvakság, szemideg- és érgyulladás ellen. Tudományosan elfogadott szív és érrendszeri betegségek gyógyítására. Egyik legbiztosabb gyógyszer a szívszélhűdés elkerülésére, gyógyítására vagy egyéb szívbetegségre az áfonyaszörp. Gyógyító erejét kimagasló káliumtartalmának köszönheti. Jelentős C-vitamin, anticionid és antioxidáns tartalma miatt megelőző hatása van a rák, az érrendszeri betegségek és Parkinson-kór ellen. Kiváló stresszoldó, szíverősítő, érfalak rugalmasságát fokozó. Az áfonya lassítja az öregedést, segít megoldani az emlékezési problémákat, jó a húgyúti fertőzések ellen. Jó hatással van a látásra, cukorbetegségre. A népi gyógyításban fekete inzulinnak is nevezik. Tartalmaz flavonoidokat, karotint, tannint. Fog- és csonterősítő, immunerősítő. Csökkenti a koleszterinszintet is. Élesíti a látást.
FEKETE BERKENYE Csökkenti a vér koleszterinszintjét, a magas vérnyomás mindhárom stádiumában igen hasznos. Sok P-vitamint, kalciumot, jódot, vasat, bórt, mangánt tartalmaz. Rossz bélműködés esetén kiváló, méregtelenítő hatása van. Vérnyomás szabályozó és idegbetegségek elleni gyógyszerek alapanyaga.
FEKETE RIBIZLI Köszvénybogyó volt a neve, természetes lázcsillapítóként ismerik. Influenza ellen és az emésztés elősegítésére, érszűkületre használják. Kimossa a szervezetből a felgyülemlett ionizált fémeket és egyéb szennyező anyagokat.
A bogyó tartalmaz C-, Al-, B1-, B2-, B6-vitamint, nikotinsavat, káliumot, nátriumot, kalciumot, vasat, rezet, foszforsavat, mangánt. Magas pektintartalma miatt főzés (dzsem-, szörpkészítés) vagy más jellegű feldolgozás után is megmarad C-vitamin tartalma. A fagyasztás sem károsítja. Ezzel a tulajdonságával egyedülálló a gyümölcsök közt. Közel háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a csipkebogyó Ajánlott gyomorbántalmakra, az emésztőszervek betegségeire, gyomorgörcsre, krónikus nyombélfekélyre. Ha valakinek sok vagy kevés a sava, azt szabályozza. Fokozza az epetermelést. Jó sárgaságra, vesebetegségre, krónikus vesegyulladásra, görcsös rohamokra. Meggátolja a vér savasodását. Anyagai oldják a húgykősav sóit és elősegítik távozásukat, ezért ajánlatos reuma, köszvény ellen. Szív- és véredény-megbetegedésekre, vérellátási zavarokra, szívizomreumára. A tüdő betegségeire: gyulladásra, elégtelenségre. Vérszegénységre, magas vérnyomásra, gerincbetegségekre, porckorong-károsodásra. Gyorsítja az anyagcserét. Megóvja a sejteket a rákosodástól.
FOKHAGYMA Az orvostudomány már igazolta érelmeszesedés elleni, vérnyomáscsökkentő, epe- és májműködést segítő, valamint értisztító hatását. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, gátolja a vérrögképződést, csökkenti a szívinfarktus, szélütés kockázatát. Rákellenes hatását szabadgyök-képződést gátló tulajdonsága okozza. Sok jódot, cinket, ként foszfort, B1-, B2-, és C-vitamint tartalmaz.
GALAGONYA Kiváló szívműködési zavarok ellen. Csökkenti a vérnyomást, megakadályozza a koleszterin lerakódását. Javítja a szívizom vérellátását, infarktus után segíti az ér újraképződését. Közel húszféle szívgyógyszer alapanyaga. Jó álmatlanság ellen.
HOMOKTÖVIS Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Meghűléses megbetegedéseknél ajánlott. Magas C-vitamin-tartalma miatt ideális a téli időszakban.
KÖKÉNY C-vitaminban gazdag, immunrendszer és idegerősítő. Méregtelenítő és vértisztító, daganatellenes hatása van. Gyermekeknek kiváló étvágygerjesztő.
MÁLNA Szörp vagy lekvár formájában fogyasztva is jótékony hatású az egészségre. Vértisztító, csökkenti a vércukorszintet és a magas vérnyomást, serkenti a vér körforgását, a menstruációs zavarokat megszünteti és a szívműködést is szabályozza.
MEDVEHAGYMA Csökkenti a vérnyomást, az érelmeszesedést, javítja a szív és érrendszer működését. Segíti a vér és a máj méregtelenítését, az emésztést. Gyulladásátló hatású. Emlékezetjavító, vírus és baktériumölő. Gombaellenes (candida, mikrosporium) hatású.
RÓZSASZIROM Jelentős illóolaj, cseranyag, flavonoid, cianin, cukor és viasztartalma miatt nem csak érdekes, illetve kellemes a lekvárja, hanem daganatellenes és antibakteriális hatása is van. Fiatalítja a sejteket, ezáltal megnöveli az élethosszt.
SÁRGABARACK Méregteleníti a szervezetet, fokozza a vérképzést. Csökkenti az asztmatikus panaszokat, természetes segítség érrendszeri problémákra.
SOM C-vitamin tartalma tízszerese a citroménak. Természetes lázcsillapító. Lekvárja hideg eljárással készül, főzés nélkül van elkészítve. Kiváló vadhúsokhoz, palacsintába. Nagyüzemileg nem gyártják, a somlekvár Hungaricum.
SZEDER Flavonoid vegyületei elsősorban antioxidáns hatásuknak köszönhetően hasznosak. immunserkentő, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatása is van.
ZELLER A gumó hormonokat, enzimeket, magnéziumot, káliumot, B-vitaminokat tartalmaz. Illóolaja antiszeptikus hatású, elősegíti az altesti szervek vérellátását. Elmulasztja a hólyag-, a vesemedence-, a petefészek-gyulladást. A krónikus vesegyulladás ellenszere. Szívproblémákra és vérkeringési zavarokra, továbbá érelmeszesedésre, hallásgyengülésre hasznos. Újabb felmérések szerint a vércukorszintet csökkenti. Hiánybetegségeket lehet elmulasztani vele. Éhgyomorra fogyasztják
Forrás: Növényhatározok, szakkönyvek, Lajos Atya tanácsai
CUKOR ÉS ÉDESÍTŐSZER NÉLKÜL /natúr lekvárok, szörpök/ az alábbi ízekben ajánlunk termékeinket: ribizli, csipke, medvehagyma, áfonya, zeller, fokhagyma, szilva
Cukor nélkül, édesítőszer hozzáadásával / na-ciklamát / készült termékek: bodza, ribizli, szeder, áfonya Érdeklődhet: Papp Miklós Vácrátót, Alkotmány út 47 (Botanikus kerttől 150 m-re) hétvégén is


Telefon: 06-30 2802725, 06-30 5201080

E-mail: hazilekvar@gmail.com

miki333@freemail.hu

www.hazilekvar.hu


Csirkehússal töltött alma

Hozzávalók:
15 dkg sült csirkehús
2 dkg vaj
1 evőkanál liszt
1 dl tej
só, reszelt szerecsendió
4 szép piros alma
1 citrom
1 csokor petrezselyem

 

A vajat olvaszd meg, szórd bele a lisztet és pirítsd szép zsemleszínűre. Öntsd fel tejjel és folyamatosan kevergetve főzd sűrűre. A tűzről levéve sózd, fűszerezd reszelt szerecsendióval, finomra aprított petrezselyemmel.

A húst vagdald apróra és forgasd a mártásba. Az almák tetejéről vágj le egy szeletet - még szebb, ha cikcakkban próbálkozol! A magházat metszd ki, a gyümölcs húsát vájd ki úgy, hogy kb. 1 cm vastag fala maradjon. A kivájt almákat a "kalapokkal" együtt tedd citromos vízbe, a gyümölcs húsát add a töltelékhez. A lecsöpögtetett almákba halmozz a húsos-almás keverékből, helyezd rá a "kalapot". Tedd őket kivajazott tűzálló tálra, a tetejére morzsolj kevés vajat és előmelegített sütőben süsd 8-10 percig. Máris tálald, mert a sült gyümölcs hamar összetottyad.

Dinnyesaláta mézes-citromos joghurttal

Hozzávalók:

 
4 kisebb sárgadinnye (lehetőleg 2-2 sárga, és zöld bélű)
4 dl joghurt
1 citrom
2-3 evőkanál méz

 

A dinnyéket vágd félbe, a magokat kapard ki. A húsát vájd ki karalábévájóval (vagy kiskanállal). A joghurtot turmixold össze a citrom lereszelt héjával, a levével és annyi mézzel, hogy kellemesen pikáns legyen. Öntsd a dinnyedarabokra, és tálalásig hűtsd be. Ha még szebben szeretnéd tálalni, a kis dinnyékből faragj csinos tálkát, mielőtt kivájnád. Külön hűtsd le a fóliába csomagolt dinnyetálakat, és közvetlenül tálalás előtt porciózd bele a dinnyesalátát.

Gesztenyekrémleves rumos mazsolával

Hozzávalók:

 
8 dl tej
1 cs. vaníliás pudingpor
3 evőkanál cukor
25 dkg édes gesztenyepüré
1 cs. vaníliás cukor
0.5 dl rum
10 dkg mazsola
a tálaláshoz 3 ek. juharszirup

 

 

A tejből egy merőkanálnyit elveszünk, simára keverjük benne a pudingport és a cukrot. A többi tejet felforraljuk, folyamatos kevergetés mellett belecsorgatjuk a pudingporos tejet, beletesszük a villával összetört gesztenyepürét és 1-2 percig főzzük. A tűzről levéve vaníliás cukorral ízesítjük, majd merülőmixerrel habosítjuk. Rumban áztatott mazsolával (legjobb, ha egy napig érlelődik) és juharsziruppal "pettyegetve" kínáljuk akár melegen, akár jégbe hűtve.

Grillcsirke grillsütő nélkül

Hozzávalók:

 
1 szép, sütni való csirke

fél dl olaj vagy ugyanennyi zsír
majoránna, rozmaring

 

A csirke hasüregét szórd be sóval, majoránnával, tegyél bele egy ágacska rozmaringot. Kívül is sózd be, kenőtollal gondosan kend meg olajjal vagy olvasztott zsírral. Az előkészített szárnyast helyezd egy megfelelő nagyságú sütőpapírra, és csomagold be gondosan, akár spárgával át is kötheted. A forró sütő rácsára tedd, és 240 °C-on 25-30 percig süsd. Készítheted grillcsirkesütő zacskóban, vagy lefedhető tűzálló tálban is. Ha ez utóbbiban sütőd, a már puha csirkét - a fedőt levéve - 5-6 perc alatt pirítsd szép aranybarnára.

Lime-os rumos bundás banán

Hozzávalók(4 személyre):
 
4 banán
1 lime leve
2 teáskanál cukor
1 evőkanál rum
olaj a sütéshez

 

A tésztához:

100g finomliszt
1/4 teáskanál sütőpor
egy csipet só
2 evőkanál szezámmag

 

Hámozzuk meg a banánokat, s vágjuk ketté őket előszór keresztben, majd hosszában, hogy négy-négy banánszeletűnk legyen. Tegyük a banánszeleteket, Lime-levet, cukrot, valamint a rumot egy magas falú, nem fém edénybe, s gyengéden keverjük össze. Fedjük le, s tegyük félre 30 percre, hogy összeérjenek az ízek. Ezalatt készítsük el a tésztát. Egy keverőedénybe szitáljuk össze a lisztet, valamint a sót. Öntsünk hozzá 1/2 bögre vizet, s habverővel verjük, míg sűrű, sima tésztát nem kapunk. Keverjük bele a szezámmagokat, s tegyük félre. Egy wokban vagy más, magas falú serpenyőben forrósítsunk fel 5 cm-nyi olajat, míg füstölögni kezd. Mártogassuk meg a banánszeleteket a tésztában, ügyelve, hogy mindenhol befedje. 5 percig süssük, vagy míg szép aranybarna szint kap. Fordítsuk meg, s a másik oldalát 2 percig süssük, hogy az is megbarnuljon (lehet, hogy kisebb adagokban kell majd sütnünk). Papír törlőkendőn csöpögtessük le, s azonnal tálaljuk.

További finom receptek a Nagy Szakácskönyv című könyvben találhatóak:



Copyright (C) - Webmaster