A természet patikájának értékes
gyümölcseiből készített
házi szörpök, lekvárok almától a zellerig www.hazilekvar.hu
Köszönjük. hogy megtisztelt bizalmával és termékeink közül választott.
Engedje meg, hogy e népi gyógyászatban közkedvelt gyümölcsökről, illetve
zöldségekről, melyekből ezek a termékek készülnek, ismertessük Önnel fontosabb
tulajdonságait; jótékony hatásait szervezetünkre. BODZA Leve, lekvárja bizonyítottan jó TBC ellen.
C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének. Tartalmaz antioxidánsokat,
flavonoidokat, karotint, jó magas vérnyomás ellen. Kiváló meghűlésre,
fájdalomcsillapításra. Anyagai védik a sejteket, jó szívinfarktus és rák
ellen. A bogyó leve segít a húgysav lebontásában, gyomorégés esetén káliumtartalma
megköti a gyomorsavat, emésztést serkentő. CSALÁN Vértisztító, méregtelenítő, vízhajtó hatású.
Köhögéscsillapító és hajerősítő. CSIPKEBOGYÓ C-vitamin tartalma magas. Tartalmaz
vasat, magnéziumot, A-, B-, K- és P-vitamint. Enyhíti a vese és hólyagbajokat.
Jó hatású a magas vérnyomásra, bélhurutra, hörghurut, epe és májzavar
esetén. Ízületi betegségekre is hatásos. DIÓ Tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, Bt-vitamintartalma
az idegrendszer energiaellátására, idegek működésére van jótékony hatással.
Szívműködés egyenletességét szabályozza.. Javítja a kedélyállapotot. A-vitamintartalma
késlelteti a haj őszülési folyamatát, lassítja a kopaszodást, enyhíti
az izomfájdalmakat, megelőzi a különböző bőrbetegségeket (p1. ekcéma).
Diólekvárunk kiváló palacsintába, rántott Camambert-hez, gyermekeknek
kiflire, zsemlére, mogyorókrém helyett. Sütésálló, zserbóba, beiglibe,
kiflibe is ajánlott. EPER Vértisztító hatása lehetővé teszi a hajszálérproblémákkal
kapcsolatban lévő betegségek gyógyítását. Kitűnő helyet foglal el a fogyókúrázók
étrendjében. Jó továbbá cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre és
a vesékre is jótékonyan hat. FEKETE ÁFONYA Magas A-vitamin és karotinoid tartalma
miatt alkalmas farkasvakság, szemideg- és érgyulladás ellen. Tudományosan
elfogadott szív és érrendszeri betegségek gyógyítására. Egyik legbiztosabb
gyógyszer a szívszélhűdés elkerülésére, gyógyítására vagy egyéb szívbetegségre
az áfonyaszörp. Gyógyító erejét kimagasló káliumtartalmának köszönheti.
Jelentős C-vitamin, anticionid és antioxidáns tartalma miatt megelőző
hatása van a rák, az érrendszeri betegségek és Parkinson-kór ellen. Kiváló
stresszoldó, szíverősítő, érfalak rugalmasságát fokozó. Az áfonya lassítja
az öregedést, segít megoldani az emlékezési problémákat, jó a húgyúti
fertőzések ellen. Jó hatással van a látásra, cukorbetegségre. A népi gyógyításban
fekete inzulinnak is nevezik. Tartalmaz flavonoidokat, karotint, tannint.
Fog- és csonterősítő, immunerősítő. Csökkenti a koleszterinszintet is.
Élesíti a látást. FEKETE BERKENYE Csökkenti a vér koleszterinszintjét,
a magas vérnyomás mindhárom stádiumában igen hasznos. Sok P-vitamint,
kalciumot, jódot, vasat, bórt, mangánt tartalmaz. Rossz bélműködés esetén
kiváló, méregtelenítő hatása van. Vérnyomás szabályozó és idegbetegségek
elleni gyógyszerek alapanyaga. FEKETE RIBIZLI Köszvénybogyó volt a neve, természetes
lázcsillapítóként ismerik. Influenza ellen és az emésztés elősegítésére,
érszűkületre használják. Kimossa a szervezetből a felgyülemlett ionizált
fémeket és egyéb szennyező anyagokat.
A bogyó tartalmaz C-, Al-, B1-, B2-, B6-vitamint, nikotinsavat, káliumot,
nátriumot, kalciumot, vasat, rezet, foszforsavat, mangánt. Magas pektintartalma
miatt főzés (dzsem-, szörpkészítés) vagy más jellegű feldolgozás után
is megmarad C-vitamin tartalma. A fagyasztás sem károsítja. Ezzel a tulajdonságával
egyedülálló a gyümölcsök közt. Közel háromszor annyi C-vitamint tartalmaz,
mint a csipkebogyó Ajánlott gyomorbántalmakra, az emésztőszervek betegségeire,
gyomorgörcsre, krónikus nyombélfekélyre. Ha valakinek sok vagy kevés a
sava, azt szabályozza. Fokozza az epetermelést. Jó sárgaságra, vesebetegségre,
krónikus vesegyulladásra, görcsös rohamokra. Meggátolja a vér savasodását.
Anyagai oldják a húgykősav sóit és elősegítik távozásukat, ezért ajánlatos
reuma, köszvény ellen. Szív- és véredény-megbetegedésekre, vérellátási
zavarokra, szívizomreumára. A tüdő betegségeire: gyulladásra, elégtelenségre.
Vérszegénységre, magas vérnyomásra, gerincbetegségekre, porckorong-károsodásra.
Gyorsítja az anyagcserét. Megóvja a sejteket a rákosodástól. FOKHAGYMA Az orvostudomány már igazolta érelmeszesedés
elleni, vérnyomáscsökkentő, epe- és májműködést segítő, valamint értisztító
hatását. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, gátolja a vérrögképződést,
csökkenti a szívinfarktus, szélütés kockázatát. Rákellenes hatását szabadgyök-képződést
gátló tulajdonsága okozza. Sok jódot, cinket, ként foszfort, B1-, B2-,
és C-vitamint tartalmaz. GALAGONYA Kiváló szívműködési zavarok ellen. Csökkenti
a vérnyomást, megakadályozza a koleszterin lerakódását. Javítja a szívizom
vérellátását, infarktus után segíti az ér újraképződését. Közel húszféle
szívgyógyszer alapanyaga. Jó álmatlanság ellen. HOMOKTÖVIS Általános legyengülés, illetve különösen
fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő. Hámosító
és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek
gyógyulását. Meghűléses megbetegedéseknél ajánlott. Magas C-vitamin-tartalma
miatt ideális a téli időszakban. KÖKÉNY C-vitaminban gazdag, immunrendszer és idegerősítő.
Méregtelenítő és vértisztító, daganatellenes hatása van. Gyermekeknek
kiváló étvágygerjesztő. MÁLNA Szörp vagy lekvár formájában fogyasztva
is jótékony hatású az egészségre. Vértisztító, csökkenti a vércukorszintet
és a magas vérnyomást, serkenti a vér körforgását, a menstruációs zavarokat
megszünteti és a szívműködést is szabályozza. MEDVEHAGYMA Csökkenti a vérnyomást, az érelmeszesedést,
javítja a szív és érrendszer működését. Segíti a vér és a máj méregtelenítését,
az emésztést. Gyulladásátló hatású. Emlékezetjavító, vírus és baktériumölő.
Gombaellenes (candida, mikrosporium) hatású. RÓZSASZIROM Jelentős illóolaj, cseranyag, flavonoid,
cianin, cukor és viasztartalma miatt nem csak érdekes, illetve kellemes
a lekvárja, hanem daganatellenes és antibakteriális hatása is van. Fiatalítja
a sejteket, ezáltal megnöveli az élethosszt. SÁRGABARACK Méregteleníti a szervezetet, fokozza
a vérképzést. Csökkenti az asztmatikus panaszokat, természetes segítség
érrendszeri problémákra.
SOM C-vitamin tartalma tízszerese a citroménak. Természetes lázcsillapító.
Lekvárja hideg eljárással készül, főzés nélkül van elkészítve. Kiváló
vadhúsokhoz, palacsintába. Nagyüzemileg nem gyártják, a somlekvár Hungaricum. SZEDER Flavonoid vegyületei elsősorban antioxidáns
hatásuknak köszönhetően hasznosak. immunserkentő, gyulladáscsökkentő,
daganatellenes hatása is van. ZELLER A gumó hormonokat, enzimeket, magnéziumot,
káliumot, B-vitaminokat tartalmaz. Illóolaja antiszeptikus hatású, elősegíti
az altesti szervek vérellátását. Elmulasztja a hólyag-, a vesemedence-,
a petefészek-gyulladást. A krónikus vesegyulladás ellenszere. Szívproblémákra
és vérkeringési zavarokra, továbbá érelmeszesedésre, hallásgyengülésre
hasznos. Újabb felmérések szerint a vércukorszintet csökkenti. Hiánybetegségeket
lehet elmulasztani vele. Éhgyomorra fogyasztják
Forrás: Növényhatározok, szakkönyvek, Lajos Atya tanácsai
CUKOR ÉS ÉDESÍTŐSZER NÉLKÜL /natúr lekvárok, szörpök/ az alábbi ízekben
ajánlunk termékeinket: ribizli, csipke, medvehagyma, áfonya, zeller, fokhagyma,
szilva
Cukor nélkül, édesítőszer hozzáadásával / na-ciklamát / készült termékek:
bodza, ribizli, szeder, áfonya Érdeklődhet: Papp Miklós Vácrátót, Alkotmány
út 47 (Botanikus kerttől 150 m-re) hétvégén is
Hozzávalók:
15 dkg sült csirkehús
2 dkg vaj
1 evőkanál liszt
1 dl tej
só, reszelt szerecsendió
4 szép piros alma
1 citrom
1 csokor petrezselyem
A
vajat olvaszd meg, szórd bele a lisztet és pirítsd szép zsemleszínűre. Öntsd fel
tejjel és folyamatosan kevergetve főzd sűrűre. A tűzről levéve sózd, fűszerezd
reszelt szerecsendióval, finomra aprított petrezselyemmel.
A húst vagdald apróra és forgasd a mártásba. Az almák
tetejéről vágj le egy szeletet - még szebb, ha cikcakkban próbálkozol! A
magházat metszd ki, a gyümölcs húsát vájd ki úgy, hogy kb. 1 cm vastag fala
maradjon. A kivájt almákat a "kalapokkal" együtt tedd citromos vízbe,
a gyümölcs húsát add a töltelékhez. A lecsöpögtetett almákba halmozz a
húsos-almás keverékből, helyezd rá a "kalapot". Tedd őket kivajazott
tűzálló tálra, a tetejére morzsolj kevés vajat és előmelegített sütőben süsd
8-10 percig. Máris tálald, mert a sült gyümölcs hamar összetottyad.
Dinnyesaláta mézes-citromos joghurttal
Hozzávalók:
4 kisebb sárgadinnye (lehetőleg 2-2 sárga, és
zöld bélű)
4 dl joghurt
1 citrom
2-3 evőkanál méz
A dinnyéket vágd félbe, a magokat kapard ki. A húsát vájd
ki karalábévájóval (vagy kiskanállal). A joghurtot turmixold össze a citrom
lereszelt héjával, a levével és annyi mézzel, hogy kellemesen pikáns legyen.
Öntsd a dinnyedarabokra, és tálalásig hűtsd be. Ha még szebben szeretnéd
tálalni, a kis dinnyékből faragj csinos tálkát, mielőtt kivájnád. Külön hűtsd
le a fóliába csomagolt dinnyetálakat, és közvetlenül tálalás előtt porciózd
bele a dinnyesalátát.
Gesztenyekrémleves rumos mazsolával
Hozzávalók:
8 dl tej
1 cs. vaníliás pudingpor
3 evőkanál cukor
25 dkg édes gesztenyepüré
1 cs. vaníliás cukor
0.5 dl rum
10 dkg mazsola
a tálaláshoz 3 ek. juharszirup
A tejből egy merőkanálnyit elveszünk, simára keverjük
benne a pudingport és a cukrot. A többi tejet felforraljuk, folyamatos
kevergetés mellett belecsorgatjuk a pudingporos tejet, beletesszük a villával
összetört gesztenyepürét és 1-2 percig főzzük. A tűzről levéve vaníliás cukorral
ízesítjük, majd merülőmixerrel habosítjuk. Rumban áztatott mazsolával (legjobb,
ha egy napig érlelődik) és juharsziruppal "pettyegetve" kínáljuk akár
melegen, akár jégbe hűtve.
Grillcsirke grillsütő nélkül
Hozzávalók:
1 szép, sütni való csirke
só
fél dl olaj vagy ugyanennyi zsír
majoránna, rozmaring
A csirke hasüregét szórd be sóval, majoránnával, tegyél
bele egy ágacska rozmaringot. Kívül is sózd be, kenőtollal gondosan kend meg
olajjal vagy olvasztott zsírral. Az előkészített szárnyast helyezd egy
megfelelő nagyságú sütőpapírra, és csomagold be gondosan, akár spárgával át is
kötheted. A forró sütő rácsára tedd, és 240 °C-on 25-30 percig süsd.
Készítheted grillcsirkesütő zacskóban, vagy lefedhető tűzálló tálban is. Ha ez
utóbbiban sütőd, a már puha csirkét - a fedőt levéve - 5-6 perc alatt pirítsd
szép aranybarnára.
Lime-os rumos bundás banán
Hozzávalók(4 személyre):
4 banán
1 lime leve
2 teáskanál cukor
1 evőkanál rum
olaj a sütéshez
A tésztához:
100g finomliszt
1/4 teáskanál sütőpor
egy csipet só
2 evőkanál szezámmag
Hámozzuk meg a banánokat, s vágjuk ketté őket előszór
keresztben, majd hosszában, hogy négy-négy banánszeletűnk legyen. Tegyük a
banánszeleteket, Lime-levet, cukrot, valamint a rumot egy magas falú, nem fém
edénybe, s gyengéden keverjük össze. Fedjük le, s tegyük félre 30 percre, hogy
összeérjenek az ízek. Ezalatt készítsük el a tésztát. Egy keverőedénybe
szitáljuk össze a lisztet, valamint a sót. Öntsünk hozzá 1/2 bögre vizet, s
habverővel verjük, míg sűrű, sima tésztát nem kapunk. Keverjük bele a
szezámmagokat, s tegyük félre. Egy wokban vagy más, magas falú serpenyőben
forrósítsunk fel 5 cm-nyi olajat, míg füstölögni kezd. Mártogassuk meg a
banánszeleteket a tésztában, ügyelve, hogy mindenhol befedje. 5 percig süssük,
vagy míg szép aranybarna szint kap. Fordítsuk meg, s a másik oldalát 2 percig
süssük, hogy az is megbarnuljon (lehet, hogy kisebb adagokban kell majd
sütnünk). Papír törlőkendőn csöpögtessük le, s azonnal tálaljuk.
További finom receptek a Nagy Szakácskönyv című könyvben találhatóak: